Naujienos

2019.06.25

Kokie vaisiai ir daržovės vertingiausi?

Lietuviai valgo nepakankamai vaisių ir daržovių, todėl Sveikatos ministerija atnaujino sveikos mitybos ir gyvensenos rekomendacijas. Apatinį maisto piramidės aukštą – t. y. produktus, kurių reikia suvartoti daugiausiai – suskirstė į du sektorius. Viename liko grūdiniai produktai ir bulvės, o kitame – vaisiai ir daržovės. Apie tai, kiek ir kokių vaisių bei daržovių reikėtų vartoti, kurie iš jų – vertingiausi, o ko reikėtų vengti, kalbame su dietiste Vilma Austrevičiene.

Kuo daugiau obuolių, kriaušių, morkų ir kopūstų

„Daržovės ir vaisiai yra labai reikalingi ir vertingi tiek augančiam, tiek jau suaugusiam organizmui. Vaikams rekomenduojama per dieną suvalgyti apie 200 g, o suaugusiems – 400 g vaisių ir daržovių. Idealiu atveju, daržovių valgyti reikėtų daugiau: jose gausu vitaminų, mineralų, skaidulų, beveik nėra riebalų“, – sako V. Austrevičienė.

Kaip itin maistingas ir vertingas lietuviškas daržoves dietistė išskiria morkas ir kopūstus.

„Tiesa, vaikams šiuos produktus įsiūlyti gali būti sudėtingiau, bet galima pasitelkti vaizduotę. Pavyzdžiui, morkas supjaustykite lazdelėmis, kad vaikams būtų lengviau jas valgyti. O kopūsto lapus galime valgyti kaip zuikučiai – nusilaužiame lapą ir graužiame. Taip procesas sužaidybinamas ir vaikai, patys to nepajausdami, mielai į jį įsitraukia“, – sako dietistė.

Kalbant apie vaisius, pašnekovė išskiria obuolius ir kriaušes. „Šie vaisiai – nepamainoma pagalba virškinimui, juose gausu ląstelienos, geležies, vitaminų. Smagu matyti, kad ir vaikai šiuos lietuviškus vaisius labai mėgsta.“

Kuo daugiau įvairovės

V. Austrevičienė priduria, kad galvojant apie tai, kokias daržoves ir vaisius valgyti, reikėtų siekti kuo didesnės įvairovės.

„Vaikai valgo „akimis“. Kas gražu, tas ir skanu. Skirtingų spalvų daržovėse ir vaisiuose yra skirtingų naudingų medžiagų. Tad jei vaikas sunkiai prisiverčia valgyti kažkokias daržoves ar vaisius, galima pasitelkti dar vieną gudrybę – lėkštėje vaisius ir daržoves išdėlioti pagal spalvas į vaivorykštę. Vaikui, matančiam spalvinę visumą, bus įdomu viską išragauti, ir jis greit pamirš, kad žalios spalvos daržovės paprastai jam nepatinka“, – patarimais kaip vaikus paskatinti valgyti daugiau daržovių dalijasi pašnekovė.

Anot jos, renkantis, kokias daržoves ir vaisius dėti ant stalo, taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į sezoniškumą. „Žiemą valgykite obuolius ir kriaušes. Daug vertingų medžiagų turi ir rauginti kopūstai bei agurkai. Vasarą, aišku, pasirinkimas kur kas platesnis: reikėtų valgyti kiek įmanoma daugiau šviežių agurkų, pomidorų, salotų. Kuo daugiau vaisių ir uogų – tuo geriau,“ – pataria specialistė.

Visko su saiku

Paklausta, ar yra daržovių ir vaisių, kurių reikėtų vengti, pašnekovė sako, kad kažko griežtai atsisakyti ar drausti valgyti vaikui nereikėtų, tačiau kaip ir kitus produktus, juos reikėtų vartoti saikingai.

„Kai kurie vaikai gali jautriau reaguoti į didelius vitamino C kiekius, tad reikėtų saikingai vartoti citrusinius vaisius, braškes. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į vaisių ir daržovių vartojimą šaltuoju metų sezonu: ant stalo padėjus dubenį su išsiilgtomis uogomis ar vaisiais vaikas gali savęs nekontroliuoti ir viską suvalgyti iš karto. Tai, aišku, gali turėti neigiamų pasekmių“, – sako dietistė.

Pašnekovė taip pat atkreipia dėmesį, kad vaisiuose yra papildomų cukrų, tad juos geriau traktuoti kaip desertą: „Suaugusiems vaisius dažnai rekomenduojama valgyti tik pirmoje dienos pusėje, o antroje – jų vengti, nes nesuvirškinti cukrūs virsta riebalais. Vaikams tokių rekomendacijų netaikau, jei tik vaikas vaisių nori ir juos valgo, galima duoti bet kuriuo dienos metu. Tiesa, norint išvengti pilvuko pūtimo, tarp pagrindinio valgio ir vaisiaus valgymo reikėtų padaryti pertrauką.“

Daugiau naujienų

Kviečiame į kokybiško maisto konferenciją "Auginame čia, Lietuvoje"

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija ir Žemės ūkio agentūra 2024 m. lapkričio 21 d.  organizuoja nemokamą kokybiško maisto konferenciją "Auginame čia, Lietuvoje!", kuri vyks LR žemės ūkio...

Konkursas: „Rudens gėrybės ant mūsų stalo“

Kviečiame visas ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų grupes bei pradines klases dalyvauti kūrybiniame konkurse „Rudens gėrybės ant mūsų stalo“, kurį organizuoja Žemės ūkio...

Vaikus vėl pasieks vaisiai, daržovės, pienas ir jo produktai

Nuo šiandien į šalies ugdymo įstaigas grįžta vaikų pamėgti vaisiai, daržovės, pienas ir jo produktai – visi šie skanūs ir sveiki užkandžiai bus dalinami pagal Vaisių ir daržovių bei pieno ir...

Renginių kalendorius