Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), tikrinusi 22 t šalies rinkoje esančių valgomųjų ledų saugą, kokybę ir ženklinimą, teigia, kad šiais metais situacija ženkliai geresnė, tikrinimo metu pažeidimų beveik nebuvo nustatyta. Skundų dėl ledų kokybės VMVT šiais metais tikina taip pat nesulaukusi.
„Vartotojai patys gali gana nesunkiai įvertinti ledų kokybę. Tam reikia perskaityti ne tik informaciją etiketėje, bet atkreipti dėmesį ir į ledų formą. Karštuoju metų laiku prekybos vietose šaldymo kameros neretai būna perkrautos, todėl valgomieji ledai gali atitirpti. Dar kartą užšaldyti jie netenka ne tik formos, bet ir dalies maistingųjų savybių, be to, gali būti nesaugūs“, – teigiama VMVT žiniasklaidai išplatintame pranešime. Renkantis ledus žinotina, kad vienas pagrindinių jų komponentų – saldi, šviežia grietinėlė su daugybe vitaminų ir kitų medžiagų. Ledai taip pat gali būti pagaminti iš vandens, cukraus ir kitų priedų bei medžiagų mišinio. Pagal sausųjų medžiagų ir pieno riebalų kiekį valgomieji ledai skirstomi į: • pieniškus, kuriuose pieno riebalų ne daugiau kaip 7 %, • grietininius, kuriuose pieno riebalų kiekis 8–11 %, • plombyrą, kuriame pieno riebalų ne mažiau kaip 12 %. VMVT teigimu, valgomieji ledai, kuriems nėra nustatyti sudėties reikalavimai, ženklinami pavadinimu „valgomieji ledai“. Jei į ledus dedami tik pieno riebalai ir baltymai, jie vadinami „plombyru“, „grietininiais“ arba „pieniškais“. Šių ledų sudėtyje pieno riebalai negali būti pakeisti augaliniais riebalais. „Europoje ir Lietuvoje vis didesnio populiarumo sulaukia vaisiniai ledai, kurie skirstomi į sorbetą ir šerbetą“, – rašoma pranešime. Sorbetas yra ledai be riebalų, o šerbeto sudėtyje gali būti riebalų. Pagal vaisių kiekį valgomieji ledai skirstomi į: • vaisinius, kuriuose ne mažiau kaip 20 % vaisių arba 2,5 % vaisių sulčių, • sorbetą, kuriame turi būti ne mažiau kaip 25 % vaisių, • šerbetą, kuriame ne mažiau kaip 10 % vaisių ir turi būti ne mažiau kaip 1 % riebalų. „Valgomųjų ledų temperatūra žema, todėl juos valgant, ypač per karščius, vartotojai turi atsargiai pratintis, kad išvengtų persišaldymų. Rinkdamiesi ledus, alergiški žmonės turėtų pasidomėti jų sudėtimi, atkreipti dėmesį į pateiktą informaciją apie alergizuojančias medžiagas, įsitikinti, ar ledai pagaminti be skonio stipriklių ir sintetinių dažiklių“, – primena VMVT.