Ekologiška žemės ūkio produkcija nėra naujiena, tačiau tik pastaraisiais metais lietuviai susidomėjo, kur ir kaip augintos daržovės pasiekia jų namus. „Viskas, ko reikia mūsų organizmui, užauga Lietuvoje“, – sako Vilniaus universiteto (VU) Visuomenės sveikatos katedros vedėjas, profesorius Rimantas Stukas. Su juo kalbamės apie tai, kodėl svarbu valgyti šviežius vaisius ir daržoves.
Sveikos mitybos specialistai pabrėžia – nebūtina ieškoti egzotiškų vaisių ir daržovių: viskas, ko reikia ir naudinga mūsų organizmui, užauga čia pat, Lietuvoje. Kalbėdamas apie tai, prof. R.Stukas priminė ropę, kuri, anot jo, Lietuvoje yra nepelnytai pamiršta daržovė. „Kartais man tenka pasakoti vaikams apie sveiką mitybą: pradinukams, vyresniems, bet pasaką apie ropę visi žino. Vaikai prisimena, kaip senelis augino, paskui kartu su senele, anūke, pelyte rovė. Bet kad valgė – pamiršta. Kartais nebūna klasėje nė vieno vaiko, ragavusio ropės, nė vienas nežino jos skonio. O juk kol Kolumbas nebuvo atvežęs bulvių į Europą, ropė buvo pagrindinė daržovė!“ – kalbėjo pašnekovas.
Renkantis daržoves jis patarė vadovautis atstumo ir sezoniškumo principais. „Žmogui palankiausia valgyti tai, kas auga netoliau kaip 500 km spinduliu nuo jo namų“, – sakė VU mokslininkas. Jis taip pat paragino prisiminti ir nuolat valgyti žalialapes daržoves, kurių Lietuvoje tikrai netrūksta. „Jose yra labai daug magnio. Tėvai kartais skundžiasi, kad vaikai nervingi. Na, tai va, valgytų jie visi daugiau žalialapių daržovių, ir būtų ramesni“, – apie natūralų magnio šaltinį priminė mokslininkas.