Jau kurį laiką viešojoje erdvėje vyksta diskusija dėl pieno ir pieno produktų naudingumo vaikų ir suaugusiųjų organizmams. Apie pieną ir pieno produktus kalbamės su dietiste Vilma Austrevičiene, kuri teigia pieno naudingumu neabejojanti ir priduria, kad reikėtų vadovautis ne mada, o savo individualia nuomone ir tuo, kaip į pieną reaguoja organizmas.
Vertingiausi pieno produktai
„Kai manęs klausia, ar pienas yra reikalingas produktas, pirmiausiai atkreipiu dėmesį į tai, kad žmogaus pirmasis maistas ir yra pienas. Žinoma, mamos vaikui suteikiamas pienas yra maistingiausias ir vertingiausias. Vaikui paaugus, pereinama prie karvės pieno, vėliau, jei vaikui patinka, galima į racioną įvesti ir ožkos pieno,“- pasakoja dietistė. Ji priduria, kad pienas – nepamainomas baltymų, kalcio, mikro ir makro elementų bei vitaminų šaltinis.
Pieno būna įvairių rūšių bei riebumo, tad kaip išsirinkti, kuris yra vertingiausias? Pašnekovė sako, kad ji siūlytų rinktis riebesnį pieną.
„Žmonės, kurie atidžiai prižiūri kūno linijas, dažnai renkasi liesesnį pieną ar varškę. Deja, tai gali būti apgaulingas pasirinkimas, nes dažnai iš produkto pašalinus riebalus, yra pridedama cukrų – paprastųjų angliavandenių, kurie skatina alkio jausmą. Pavalgius liesų pieno produktų, greitai išalkstama, tuo tarpu riebesni pieno produktai greičiau duoda sotumo jausmą ir jis tęsiasi ilgiau. Be to, reikėtų atkreipti dėmesį, kad riebesniuose pieno produktuose yra daugiau mūsų organizmui reikalingų vitaminų, “ - sako specialistė. Dietistė priduria, kad perkant pieno produktus – sūrį, varškę, pasukas, – reikėtų atidžiai peržiūrėti jų sudėtį, rinktis kuo ekologiškenius ir grynesnius produktus.
V. Austrevičienės teigimu, vertingiausi pieno produktai – pats pienas, varškė, pieno lazdelės, kefyras, pasukos. Tačiau reikėtų vengti glaistytų varškės sūrelių, kurių sudėtyje dažnai varškės yra labai nedidelis procentas, tačiau gausu riebalų ir cukraus. Taip pat reikėtų kritiškai vertinti saldumynų reklamą, kurioje šokoladukai pristatomi kaip puikus kalcio šaltinis.
„Nemažai saldumynų gamintojų manipuliuoja informacija ir savo gaminius pateikia kaip kalcio šaltinį, juos pateikia tarsi alternatyvą pienui. Tačiau, be abejo, tokie produktai jokiu būdu negali būti gretinami su pienu ar kitais pieno produktais, ir yra labiau žalingi nei naudingi vaikų organizmui, “ – nesuklysti ragina mitybos specialistė.
Iki kokio amžiaus yra reikalingas pienas?
Aršiai diskutuojama, iki kokio amžiaus pienas yra vertingas žmogaus organizmui, o kada jo vartoti nebereikėtų. Pašnekovė sako, kad ji negalėtų kategoriškai nubrėžti ribos, kada reikėtų nustoti vartoti pieną ir jo produktus.
„Dažniausiai problemos kyla paauglystėje, paauglius nuo pieno gali pradėti berti. Kai kuriems tas etapas praeina ir jie vėl gali vartoti pieno produktus, kitiems problemų kyla ir vėlesniais metais. Mano nuomone, jei žmogui norisi vartoti pieną ir jo produktus, o dėl to jo nekamuoja jokios sveikatos problemos, kodėl reikėtų šių produktų atsisakyti? Jei pieną, kaip ir bet kuriuos kitus produktus, vartosime saikingai, jokių problemų kilti neturėtų“, – sako V. Austrevičienė.
Ir vaikams, ir suaugusiems
Anot dietistės, visi pieno produktai yra tinkami vartoti tiek vaikams, tiek suaugusiems. „Tačiau iki kai kurių produktų vaikai turi pribręsti. Darželyje bandėme vaikams pasiūlyti šaltibarščių. Deja, viską teko išmesti“, – juokiasi pašnekovė ir sako, kad suaugusiems reikėtų vartoti ir kefyrą, ir raugintą pieną, ir pasukas, nes tai – itin vertingi maisto produktai.