Itin šilta gegužė šiemet paankstino ne tik braškių, bet ir medaus sezoną – bitininkų teigimu, bitės užtektinai darbo turėjo jau pavasarį. Jų sunešamas medus nuo seno itin vertinamas konditerijoje, tačiau, priklausomai nuo to, iš kokių augalų surinktas, šis saldėsis gali daugiau ar mažiau tikti skirtingiems skanėstams.
Pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič sako, kad renkantis medų konditerijos gaminiams svarbiausias dėmesys skiriamas jo skoniui, spalvai bei konsistencijai. Šiaulių bitininkų draugijos „Spiečius“ vadovas ir bitininkystės ūkio savininkas Remigijus Šemeklis pažymi, kad šios savybės priklauso nuo augalų, iš kurių žiedų nektaro sunešamas medus. Saldiems desertams – grikių ir dobilų medus N.Juchnevič teigimu, medus konditerijoje dažniausiai naudojamas kaip saldiklis, kai norima pakeisti cukrų ir pagaminti sveikesnį kepinį. Medaus saldumas yra turtingesnis, švelnesnis bei neužgožia kitų patiekalo ingredientų. „Konditerijoje medus – vienas iš ypatingų ir unikalų skonio atspalvį gaminiui suteikiančių ingredientų, kuris neturi lygiaverčio pakaitalo. Medus ypač puikiai tinka, kai norima sukurti sudėtingesnį ir subtilesnį už cukraus saldumą skonį. Be to, medaus saldumas yra turtingesnis, švelnesnis bei neužgožia kitų patiekalo ingredientų. Medus taip pat turi specifinį, daugeliui malonų aromatą ir leidžia gaminiui ilgiau išlikti šviežiam“, – pasakoja ekspertė. Pasak jos, skirtingas medus konditerijos gaminiams gali suteikti įvairius skonio atspalvius. Pavyzdžiui, rapsų žiedų medus gaminiui suteikia kartoką skonį, kuris konditerijoje paprastai nėra pageidaujamas. Dėl to gaminant tortus, pyragus, sausainius ir kitus gardumynus labiau tinka dobilų, liepų, kiaulpienių ar grikių medus.