Vis labiau populiarėjant maisto užsakymo į namus paslaugai, neatsilieka ir lietuviški ūkiai – siūlo daržovių pristatymą tiesiai prie jūsų durų. Norintieji užsisakyti produkcijos tiesiai iš kaimo nuo šiol gali tai daryti ir internetu. Tiesa, pasak daržoves į namus pristatančių ūkininkų, klientų vis daugėja, ypač – jaunų šeimų su mažais vaikais.
Pristato seniausiems klientams
Daugiausia ūkininkų, tiekiančių produkcijos pristatymo į namus paslaugą, vienija projektas „kaimasinamus.lt“. Svetainėje, subūrusioje Lietuvos ūkininkus, pardavėjus ir jų klientus, galima užsisakyti pačios įvairiausios lietuviškos produkcijos iš skirtingų ūkių. Svetainėje siūloma pieno, mėsos produktų, daržovių, vaisių, uogų. Taip pat galima formuoti ir bendruomenes – kaimynus, draugus – su kuriais kartu planuojate dažnai užsisakyti produkcijos.
Viena iš „kaimasinamus.lt“ pardavėjų, Birštone avies ir ožkos pienu bei sūriais prekiaujančio ūkio „Gerėja“ atstovė teigia, kad užsakytą produkciją tiesiai į namus pristato tik seniausiems klientams – tiems, kurie produkciją perka jau nuo pat ūkininkavimo pradžios. Naujus klientus užsakymai vieną kartą per savaitę pasiekia Vilniuje, sutartoje vietoje.
„Yra skirtingi keliai, kuriais žmonės gauna mūsų produkciją – dalis senųjų klientų gauna tiesiai į namus, tačiau su naujaisiais susitinkame sutartoje vietoje. Taip pat mūsų produkciją galima rasti ir turguje Kaune, keliose kaimiško maisto parduotuvėse“, – tikina atstovė.
Anot jos, užsakymai tiesiai iš ūkių turi vieną ryškų privalumą – tai individualus ryšys su klientu. „Žmonės gali individualiai susitarti, ko jie daugiau nori. Pavyzdžiui, rikotos gaminame labai mažai, nes yra labai sudėtinga technologija, o ir žaliavos nėra daug. Bet yra žmonių, kurie iš anksto pasako, kad labai nori, tai jiems ir paruošiame. Čia – ne masinė gamyba, todėl galima atkreipti dėmesį į kiekvieno norus“, – tikina ūkio „Gerėja“ atstovė.
Tuo tarpu, upėtakiais prekiaujantis ūkininkas Paulius Martinonis pastebi, kad žmonės individualiai įpratę užsisakyti mažesnius kiekius, todėl ne visiems ūkininkams apsimoka tiekti produkciją tiesiai į namus.
„Bandėme upėtakiais prekiauti individualiai, tačiau perėjome į kitokią prekybą – žmonės norėdavo mažesnių kiekių, o pristatyti kiekvienam atskirai – kainuoja“, – tikina ūkininkas.
Apie derlių praneša SMS žinutėmis
Individualiai produkciją į namus pristatanti ūkininkė Ingrida Verbylienė savo klientams tiekia daržoves, vis tik, ji teigia, kad šiuo metu prekybos sezono dar nepradėjo.
„Šiuo metu dar vyksta ravėjimas – visos skaniausios lietuviškos daržovės pasirodys šiek tiek vėliau, mat viskas šiais metais vėluoja. Tačiau įprastai klientams siūlau visą daržovių krepšelį: nuo tradicinių agurkų ar pomidorų iki paprikų ir dumplainių. Ir visa kita – svogūnai, burokėliai, prieskoninės daržovės, žiediniai ir lapiniai kopūstai, brokoliai. Klientams patinka ir aštriosios paprikos“, – pasakoja ūkininkė. Ūkininkauti pradėjusi dar 2011 m. pašnekovė tikina spėjusi suburti lojalių pirkėjų ratą ir sunkiai galėtų aptarnauti daugiau.
„Iš pradžių ūkis buvo mažas – pradėjau rašyti savo ūkio dienoraštį, bet per laiką išdidėjome ir dabar drąsiai galiu sakyti, kad turiu savo ūkio gerbėjus, kurie ištisus metus perka būtent mano auginamas daržoves. Ir kiekvienais metais jų vis daugėja – pastaruoju metu jaučiu, kad visų norinčių ir negalėčiau aptarnauti“, – tikina Ingrina Verbylienė.
Širvintose ūkininkaujanti moteris savo produkciją jau šeštus metus pristatinėja klientams į namus Vilniuje ir dalyje Vilniaus rajonų – Riešėje, Avižieniuose. Apie turimą produkciją ūkininkė klientams praneša SMS žinutėmis – tada belieka sulaukti žinių, ką klientas išsirinko.
„Anksčiau bandžiau pati sudarinėti daržovių rinkinius, tačiau pastebėjau, kad žmonėms patinka patiems išsirinkti produktus. Tad naujienas savo klientams siunčiu trumposiomis žinutėmis – jie gauna visą sąrašą produktų, kuriuos gali užsisakyti“, – pasakoja ūkininkė.
Daržovių augintoja I. Verbylienė užsakymus pristato dvi dienas per savaitę – tad daugelį klientų norima produkcija pasiekia vos kelios dienos po užsakymo. Tiesa, sezono metu užsakymų daugėja, tad ir pristatymo laikas – ilgėja.
„Darbymečiu per savaitę gauname 20, kartais – ir daugiau užsakymų. Tokiu metu dažnai užsisakinėja ir restoranai, kuriems taip pat tiekiame daržoves, todėl užsakymų gali tekti palaukti ir ilgiau, tačiau apie viską pranešame savo klientams“, – teigia pašnekovė.
Anot jos, visi klientai užsisakinėja labai skirtingai, tačiau tarp populiariausių daržovių yra pomidorai, paprikos, jau kelerius metus pozicijų neužleidžia ir dumplainiai – juos ypač mėgsta žmonės, gaminantys meksikietiškos virtuvės patiekalus.
Santykis tarp kliento ir ūkininko – prioritetas
Pasak Ingridos Verbylienės, užsisakyti daržovių tiesiai iš ūkių verta ne tik dėl šviežumo, bet ir dėl to, kad žinai, iš kur jos atkeliauja.
„Mano klientai, jau daug metų užsisakantys iš mano ūkio, puikiai pažįsta ir mane. Kai užsisakai produkciją tiesiai iš ūkių, tu žinai, iš kur viskas atvežama. Su klientais užmezgi artimesnį ryšį – pabendrauji, išklausai jų norus, pagal tai derini ir savo produkciją“, – pasakoja ūkininkė.
Kaip teigia ji, daržoves į namus dažniausiai užsisakinėja jaunos šeimos – iš pradžių, sveikesnių produktų ieško savo mažiems vaikams, o po to patys išbando prie sveikesnę mitybą.
„Pastebėjau, kad mano klientai ¬– jaunos šeimos, turinčios didesnes pajamas. Vis dėlto, daržovės tiesiai iš ūkio kainuoja šiek tiek brangiau, prisideda ir pristatymo kaina – ne visi gali sau tai leisti. Tačiau tie, kurie pabando, dažniausiai lieka ilgalaikiais klientais“, – džiaugiasi ūkininkė Ingrida Verbylienė.