Mes jau daug kalbėjome apie pieną ir jo naudą mūsų organizmui. Taip pat susipažinome, kad bene populiariausia jo rūšis – karvės pienas. Iš jo gaminame sūrius, varškę, sviestą, grietinę, grietinėle ir ledus. Žinoma, kuo daugiau priedų pridedame, tuo labiau sumažėja pieno naudingosios savybės. Todėl saldūs, ryškių spalvų ledai mūsų sveikatai kenksmingi, bet baltas varškės sūris ar grynas jogurtas - stiprina mūsų kaulus ir papildo mus vitaminais.
Parduotuvėse galima rasti ir ožkų ar avių pieno bei jų produktų. Ožkos pienas rečiau sukelia alergines reakcijas, jame mažesnis laktozės kiekis, todėl jis saugesnis karvės pieno netoleruojantiems žmonėms. Tuo tarpu avies pienas dvigubai riebesnis negu karvės ar ožkos, jame daug laktozės. Bet jis turi daugiau baltymų, vitaminų ir tokių mineralinių medžiagų kaip kalcio ar geležies.
Tačiau ar žinote, kad ūkininkai gali pieną ir užauginti? Toks pienas vadinamas augalinės kilmės ir jis išgaunamas iš:
• riešutų: migdolų, kokosų, lazdyno, pistacijų, graikinių, žemės riešutų;
• javų: avižų, ryžių, kukurūzų, speltos;
• ankštinių kultūrų: sojų;
• sėklų: sezamų, linų, kanapių, saulėgrąžų.
Šios pieno rūšys pasižymi labai specifiniu skoniu ir ne visiems jis patinka. Štai pavyzdžiui sojų pieno gamintojai, siekdami pagerinti natūralų jo skonį, prideda cukraus ar skonio stipriklių. Tuomet pienas praranda savo naudingąsias savybes. Reikėtų labai įdėmiai skaityti produktų etiketes!
Ar jums teko ragauti augalinės kilmės pieno? Kuris pienas jums buvo skanesnis? Kanalas „Herojai“ pakvietė vaikus išbandyti keletą kitokio pieno rūšių. Susipažinkite su jų nuomone: